Te jó voltál az idén?

| k, 2013-12-03 15:34 | nyomtató ikon Nyomtat |

Santa-szan, Black Peter, Sinterklaas vagy ahogy mi mondjuk, Mikulás

Legendák övezik a személyét, minden kisgyermek nagyon várja. December 6-ra virradó éjszaka titokban kis ajándékokat tesz a szépen kisuvickolt csizmákba. Ő a jó öreg Mikulás, akit minden kultúrában másképp hívnak, mindenhol megünnepelnek, de nem mindenhol december 6-án. Te jó voltál idén? Ugye nem csak virgácsot hoz majd Neked a Mikulás?

 

 

Az igazi Mikulás

A ma ismert Mikulás az Amerikából elterjedt pocakos, mosolygós öregúr nagy, ősz szakállal és piros ruhában. Az „eredeti” Mikulás Szent Miklós, keleti egyházak egyik legtiszteltebb szentje. Krisztus után 245-ben született Patarában. Később a papi hivatást választotta, és 52 évig volt Myra város püspöke. A mese szerint a szomszédjában lakott egy apa, akinek volt három lánya. Olyan szegények voltak, hogy nem tudta a lányokat férjhez adni. Miklós, amint meghallotta ezt, azonnal cselekedett. Éjszaka a lányok ablakába három zacskó aranyat tett, így mentek férjhez és boldogan éltek, míg meg nem haltak. Innen ered az a szokás, hogy a gyerekek kitisztított cipőjüket az ablakba teszik, hogy a Mikulás abba tehesse az ajándékait. Szent Miklós hosszú életet élt, a legenda szerint angyalok kísérték utolsó útjára.

 

Mindenhol másképp hívják

Finnország

A finn Mikulás, azaz Joulupukki már a tél beköszöntétől rénszarvasaival járja Helsinki utcáit. Itt nem december 6-án, hanem karácsonykor érkezik a Mikulás, akinek jövetelére karácsony előestéjén már felkészülnek. A finnek úgy tartják, hogy az igazi Mikulás Korvatonturiban (egy kis finn falu) lakik. A gyerekek mindig tudni szerették volna, mit csinál a Mikulás, amikor éppen nem a világ gyermekeinek osztogatja az ajándékokat. Így született meg az a Mikulás-legenda, mely szerint a finn Lappföldön lakik, és rénszarvasok-húzta szánon repül.

 

Norvégia

A szokások nagyon hasonlítanak a magyar szokásokra, de a norvég Mikulás, azaz Nisse ruhája mindig tiszta, mert nem éjszaka, a kéményen át érkezik. Krampuszok helyett manócskák segítik. A norvégok is karácsonykor ünneplik Nisse érkezését.

 

Amerika

A tengerentúlon Santa Claus ünnepe már a 19. században teljesen egybeolvadt a karácsonyi ünneppel. Itt a gyerekek nem csizmákat tesznek az ablakba, hanem nagy kötött zoknikat akasztanak a kandallóra, így várják Santa Claust december 25-re virradó éjjel. Hogy az öreg Mikulás ne maradjon éhes, egy kis kekszet és tejet is kikészítenek neki. A gyerekek nagyon szeretik Rudolfot, a piros orrú rénszarvast, aki az amerikai Mikulás társa, kísérője.

 

Japán

Ebben a távoli országban karácsonykor érkezik a Mikulás. Ez nem nemzeti ünnep, hiszen a keresztények nagyon kevesen vannak, arányuk csupán 1% körüli. Ennek ellenére a Mikulásnak sok a „rajongója”, sokféleképpen ábrázolják, a neve pedig igen érdekesen hangzik, Hoteioshónak (ajándékot hozó istennek) hívják. Másik neve pedig a Santa-szan. Úgy tartják, hogy hátul is van szeme, hogy jól lássa, ha a gyerekek rosszul viselkednek.

 

Oroszország

Gyed Moróz (azaz Fagy Apó) Újévkor érkezik szánon, azaz trojkán az orosz gyerekekhez. Az ajándékokat az ablakba teszi, nem mászik be a kéményen.

 

Hollandia

Itt a Mikulást Sinterklaas-nak hívják, minden évben november közepén száll partra Hollandiában. Ő is piros palástot visel, Amerigo nevű fehér lován járja be az országot és december 6-ára virradóra teszi a gyerekek kikészített cipőibe az ajándékokat. A gyerekek Sinterklaas lovának répát és vizet készítenek ki, hogy jól lakhasson, míg a Mikulás szétosztja az ajándékokat.
 

Magyarország

A magyar Mikulás a finnhez hasonlít a legjobban. December 6-ra virradóra helyezi el ajándékait a kiscsizmákban. Nálunk nemcsak Mikulásnak, hanem Télapónak is hívják az öreg szakállas ajándékhozót. A Tél Apó szó (különírt formában) már Arany Jánosnál is szerepel, tehát az a nézet, miszerint a kommunista felfogás szerint a Mikulás szó helyett született a Télapó, téves. Abban a korszakban csak használták, de nem akkor alkották a kifejezést.

A finn-magyar barátság miatt a finn Mikulásnak Magyarországon is van egy „helytartósága”, ide levelet is írhatnak a gyerekek. A cím: 2425 Nagykarácsony, Petőfi Sándor utca 14.
 

Marokkóban Black Peternek hívják, Franciaországban Pere Noelnek, Angiában Father Christmasnak.

 

A Mikulás kísérői

Az öreg Mikulás általában nincs egyedül. Rénszarvas barátai húzzák a szánját, amelyen vele vannak a krampuszai is, hogy a 'rossz' gyerekeknek virgácsot adjanak. Magyarországon nem mindig vannak vele a kísérői, hiszen a Mikulás egész évben figyeli a gyerekeket és így pontosan tudja, kinek kell virgácsot adnia, ki volt jó, ki volt rossz. Amerikában a rénszarvasokat is nagy rajongás övezi, ott Rudolf a legnépszerűbb, akit a mese szerint a társai kigúnyoltak a piros orra miatt, de a Santa Claus őt választotta maga mellé, és azóta együtt járják karácsonykor a világot. Oroszországban Hópelyhecske (Sznyegúrocska) a kísérője, aki hófehér ruhában jár, és segít Fagy Apónak az ajándékozásban.

 

 

Te jó voltál idén? Kipucoltad már a csizmádat?

 

 

Hozzászólás írásához belépés szükséges! Itt tudsz belépni