Natúr eperlekvár recept

| szo, 2012-05-19 21:24 | nyomtató ikon Nyomtat |

Natúr eperlekvár recept

Egyetértesz abban, hogy az eper nemcsak az egyik legfinomabb, legszebb, legegészségesebb, de legsokoldalúbban is felhasználható gyümölcs? Mi imádjuk, és Te? 

Az epret nem lehet szó nélkül hagyni, tavaly már írtuk a blogon, hogy a piros bogyó többek közt:

  • méregtelenít
  • immunerősítő
  • gyorsítja az anyagcserét
  • serkenti a vérképzést és a sejtek növekedését
  • erősíti a csontokat, a hajat és a bőrt

Ha nemcsak frissen szereted, akkor érdemes eltenni eperdzsemet-vagy lekvárt, így az őszi és téli hónapokban is el van látva a család. Arról nem beszélve, milyen jó érzés, amikor a hóesésben előszeded a forró nyári napokat idéző csinos piros üveget.

Próbáltad már a házi befőzést? Lenne kedved saját készítésű, cukormentes, 100%-ig egészséges eperdzsemet kanalazni büszkén? Olvass tovább, elmondjuk, hogy készül!

Hütött eperdzsem

Akár kezdők is kipróbálhatják! Ez a dzsem egy hűtött verzió – a hidegen tárolás garantálja a frissességét és tisztaságát a masszának. Semmiféle hozzáadott cukrot, színezéket vagy tartósítószert nem tartalmaz. 

Hozzávalók 3 üveghez (kb. fél literes üveg)

  • 4 csésze eper megmosva, lecsumázva (levelektől megszabadítva)
  • 1 és ¾ csésze 100%-os szőlőlé
  • ¾ csésze méz
  • 1 zacskó cukormentes pektin (természetes zselésítő anyag)

Szükséged lesz még: hat üvegre, merőkanálra, tölcsérre, krumplinyomóra, egy nagy fazékra és egy fogóeszközre.

A megmosott epret villával, krumplinyomóval jól törd össze – botmixert ne használj, jobb, ha nagyobb gyümölcsdarabok maradnak a dzsemhez. Melegítsd fel a szőlőlevet a pektinnel együtt, sűrűn keverve hevítsd forrásig, majd forrás után állandóan kavarva melegítsd további egy percig. Vedd le a tűzről, és keverd bele az előzőleg összenyomott epret. Jól keverd össze, ezután add hozzá a mézet is.

Merőkanállal oszd szét a hat üvegben a masszát (előzőleg persze forró vízben jól mosd el mindet), és a tetejüket is tedd rá. Ha tölcsért használsz, elkerülheted a főzés utáni nagytakarítást is – én használtam :). 

Hagyd kihűlni az eperdzsemes üvegeket szobahőmérsékleten, ezután tedd be a hűtőbe. Reggel nem marad más hátra, mint élvezettel fogyasztani egy finom szelet kaláccsal, vagy akár önmagában is! 

Eperdzsem, második verzió

Ha szívesen kísérletezel, és van bőven epred otthon, akkor próbáld ki második receptet is! Éppolyan egyszerű, mint az előző, nézd csak:

Hozzávalók:

  • Kb. háromnegyed kiló eper (lehetőleg kisebb szemű)
  • 1 csésze méz
  • 1 egész citrom leve

Alaposan mosd meg az epret, majd vágd félbe. Tedd félre. Ezalatt egy nagy lábosban keverd össze a mézet és a kifacsart citromlevet. Alacsony lángon 15-20 percig, időnként kavargatva főzd a szirupot. Húsz perc múlva tedd bele az epret, és párold együtt az egészet 30-45 percig, látni fogod, mikor kezd sűrűsödni.

Ellenőrizd, készen van-e: kis mennyiséget tegyél kistányérra, és helyezd a fagyasztóba 3 percre. Ha elkezd zselésedni, akkor elkészült ;).  Ezek után turmixgéppel keverd össze az egész mixet, és öntsd bele az üvegekbe. Hagyd szobahőmérsékleten hűlni 5 órán keresztül, ezután tedd a hűtőbe.

Kipróbálhatod melegen is – jó étvágyat!

Hozzászólás írásához belépés szükséges! Itt tudsz belépni

Hozzászólások

Hozzászólás írásához belépés szükséges! Itt tudsz belépni

isteni recept

tavaly a tv-ben láttam Stahl Juci nagyon egyszerű és nagon finom receptjét, meg is csináltam többször, és álom finom, és olcsó ! Kb 3 tojás fehérjét kell felverni, és habfixel keverni. Kis lepénykéket kreálni belőle, és 15 perc alatt sütőben kisütni. közepére egy-egy diónyi tejszínhabot fújni, és beleállítani egy szem epret...jól néz ki, finom, olcsó, és egészséges...ebben kb . 10 mg cukor lehet/db a tejszínhab miatt !!!!!

édes

Kedves Mannaszappanos Lányok-Asszonyok,

Nem szeretnék ünneprontó lenni, de én azt olvastam, hogy a cukor akkor sem jó az emberi szervezet számára, ha természetes, tehát méz, vagy a gyümölcsökben található gyümölcscukor formájában fogyasztjuk... ezért az eperdzsem semmiképp sem nevezhető "100%"-ban egészségesnek, még akkor sem, ha semmi plusz édesítést nem alkalmazunk. A nyírfacukor ugyan már másképp működik, és még ez a legjobb választás a cukrok közül, de a steviá-n és a csicsóka-sűrítményen kívül minden egyéb mesterkedés hiábavaló, a szervezetünk "cukor"-ként ismeri fel és bontja le (savasítóan)

cukor nélkül

Sziasztok!
Mi tavaly májusban cukor és minden egyéb nélkül tettük el az eperlekvárt. Igaz, sokáig kell főzni, de magától szépen besűrűsödik, nem kell sem turmix, sem dzsem-fix, sem pektin, csak eper és türelem. Kicsi üvegeket kifőztem, kiszárítottam, és a lekvárt forrón tettem bele, azonnal fejre állítottam, és pokrócok közé tettem kihűlni. Ami maradt (1 éves), még nem romlott meg, néhány hete bontottunk ki egy kis üvegnyit. (Hasonlóan készült nálam körte lekvár is, de azt turmixoltam.) Az eperlekvár így kicsit savanykás, de szerintem finom. Idén lehet, hogy kb. 10% cukrot, vagy egy kicsi mézet teszek bele a főzés végén, de ez majd az epertől függ.
Kellemes főzőcskézést! :)
ancsaka

Mi gyümölcsöt teszünk a

Mi gyümölcsöt teszünk a fagyasztóba és télen főzök lekvárt belőle amikor megkívánjuk és annyit amennyi éppen kell. Nekem működik minden gyümölccsel (málna, eper, meggy, szilva, barack -sárgabarack is, szeder..)

Andi

pektin házilag

Kedves Andrea!
A kérdésem az lenne, hogy a bolti zacskós cukormentes pektin vajon mennyi házilag készített pektinnek felel meg? Koszi!

Pektin

Kedves Kistörpe,

A pektinből 10%-nyit kell adni a gyümölcshöz képest, akár porított, akár friss. 

Andrea

Eperdzsem


KEDVES ANDI !
MINDIG IZGATOTT AZ EPERDZSEM, DE NEM LEHETNE A MÉRETEKET VALÓSABBAN MEGADNI? EGY CSÉSZÉBE UGYAN MENNYI FÉR BELE? EZZEL A MENNYISÉGGEL NEM ÉRDEMES ÓRÁKAT ELTÖLTENI, RÁKENŐDIK FELE AZ EDÉNYBE ÉS NEM MARAD JÓFORMÁN SEMMI.ÚGY KÉPZELNÉM EL, HOGY MIN. 1 KG EPER ÉS EHHEZ ARÁNYOSAN A HOZZÁVALÓK.ÉS A TARTÓSÍTÁSHOZ NEM KELLENE FEJRE ÁLLÍTANI AZ ÜVEGEKET?
NA ÉS HONNAN VESZÜNK 100 %-OS SZŐLŐLEVET, A PIACON KAPHATÓ SZŐLŐT PRÉSELJÜK KI?
SZÓVAL 4 CSÉSZE EPER, MEG A NAGY LÁBAS VALAHOGY NEM ARÁNYLANAK.
NA ÉS ÁLLANDÓAN A HŰTŐBEN KELL TARTANI, AKKOR MÁSNAK NEM IS MARAD HELY? ÉS HOL LEHET PEKTINT KAPNI?
AZ ELSŐ VÁLTOZAT IZGAT, DE VALÓS MÉRETEKKEL, 3 KISÜVEG MEDDIG ELÉG? ABBÓL NEM MARAD A TÉLRE SEMMI.ÉS A TARTÓSÍTÁS MIATT KELL ÁLLANDÓAN HŰTŐBEN TARTANI? ÜDV.: ERZSIKE

Hozzávalók, méretek

Kedves Erzsike,

Nézd el nekem ezeket a hiányosságokat; nem szándékozom főzős blogot vezetni, ezek a natúr receptek gondolatébresztés gyanánt szolgálnak, nyugodtan lehet a mennyiségeket, méreteket variálni, tovább ízesíteni.

Lejjebb volt már róla szó, hogy egy csészényi felezett eper kb. 15dkg-nak felel meg.

100%-os vörös vagy fehér szőlőlevet akár a L..l-ben is kapsz, nem szükséges hozzá a piacon kaphatót (ősszel) kipréselni.

Ha bedunsztolod, nem kell folyamatosan a hűtőben tartani.

Andrea 

Kedves Andrea! Ha jól

Kedves Andrea!

Ha jól értelmezem, akkor ezek a verziók csak fagyasztóban tárolhatóak őszig-télig, vagy megállják a helyüket a pincében is?
Köszi,
Heni

Nem csak hűtve

Kedves Heni,

Ha elkészülte után dunsztolod az üvegeket, akkor a pincében is nagyon jó helyük lesz! :)

Andrea

fagyott üveg

A fagyasztóba tett üveg szépen szétreped egy idő után:)

Fagyasztó

Kis üvegben, ha nem teszed tele, akkor nem reped szét, de hosszabb távon valóban érdemes inkább a hűtőben tartani.

Andrea

Csak fagyasztva..?

Szia Andi,
az első verziónál csak fagyasztva működik a recept, vagy nem gond az sem ha frissen azonnal akarjuk fogyasztani, ezért nem rakjuk fagyasztóba?a fagyasztás gondolom csak azért kell, hogy elálljon tovább amit nem rögtön eszünk, nem?
a második verziónál meg az érdekelne hogy hogyan/mitől lesz zselés vagy szirupos állagú, ha nincs benne pektin szerű anyag, a méztől és citromtól? illetve mitől fog elállni, a tiszta fertőtlenített üveg és vákuum elég hogy felbontatlanul elálljon?illetve azt én is hallottam, hogy a méznek árt a főzés, ez igaz?ha sztíviával/nyírfacukorral akarjuk helyettesíteni, milyen mennyiséggel tegyük?
köszi!
Dóri

Nem csak fagyasztva

Szia Dóri,

A recept fagyasztás nélkül is működik, ha az üvegeket dunsztolva teszed el. A második verzió a főzéstől sűrűsüdik be, a méz helyettesíthető a természetes édesítőszerekkel is. Hogy mennyi kell ezekből, pontosan nem tudom, én a mézhez hasonló arányban, vagy valamivel kevesebbet tennék bele.

Andrea

Eperleki

Kedves Andi,

Nem akarok értetlenkedni, de hogyan lesz 4 csésze ( kb. 80 deka ) eperből + 4 dl szőlőléből + 1 dl mézből 6X0,5l ( 3 liter ) lekvár??? A mennyiségek egész biztosan el vannak írva, nekem 6 kg eperből szokott lenni 2X3/4 liter lekvárom, úgy, hogy egészben/félbevágva teszem bele az epret...
A méz tényleg tönkremegy a főzéstől, én pici barna cukorral szoktam. Nem tudjátok, nem lehetne xilittel megpróbálni...?

6 helyett 3!

 Köszönöm, hogy észrevetted, valóban elírtam véletlenül - bocsánat! -, kb. másfél liternyi lesz a kapott mennyiség... Tehát a 6 üveg helyett 3 kell csak.

Jó a xilit is (ami nyírfacukorból készül!) vagy a sztívia.

Andrea

Eperdzsem, második verzió

Sziasztok!

Szerintem ha fejre állítjuk az üvegeket és úgy hűtjük ki eláll
fagyasztó és minden egyéb nélkül.
Én nem turmixolnám össze,mert ennyi főzés után nem hiszem,hogy túlzottan darabos marad.
Epret fagyasztani is érdemes egészben és gyűjteni hozzá szedret aki tud áfonyát isteni öntetet lehet készíteni később fagylalthoz süteményekhez.
Picivel olcsóbb lesz mint a bolti mirelit.

Üdv.Csineva

Eperdzsem

Mèg valami eszembe jutott:
A mézesek szerint nagyon nem jó, ha a mézet felforrósítjuk - megöl benne sok mindent...itt meg ugye még ráadásul hosszasan - 4o percig fôzzük - persze, tudom: valamit valamiért.
Csak azért kár, hogy nem lehet egy fôzés nélküli technológiát kikísérletezni... Ès ha csak az eper fôzése után kevernénk bele a mézet? Legalább nem rotyogtatnánk - vagy akkor félô, hogy
megbuggyan? Dehát úgyis fagyos lesz hónapokig - nem?
Én csinálok egy kísérletet, az eredményrôl majd beszámolok!

Ciao Mirrrcike

Eper jam

(Szekszárdon egy 3/4 Ha.-os birtokon méhészkedünk,gyümölcsöt és levendulát termesztünk,és feldolgozunk)
A mézet nem hevítjük,beltartalmi értékei teljesen tönkre mennek,ha be kristályosodik,csak mechanikai módon lazítjuk felkeverjük (krémesítjük)!!
A lekvárokat gyümölcs fajtától.függően 10-15% cukorral készítjük, Semmi féle tartósító szert nem használunk Kb,300ml es üvegekbe rakjuk.(közel sem hizlal annyira mint azt mondják (szemben a mesterséges édesítő szerekkel!!!!!)
A hő kezelés és sűrítés a legjobb tartósítási mód!
Üdvüzlettel Molnár Gábor

Méz

 Mirrrcike, ez jó ötlet! Várjuk az eredményt! :)

Andrea

Eperdzsem

Kedves Andi!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy a másik eperdzsem verzióból, kb. hány üveg lesz?
Köszi!
Imola

Mennyiség

Kedves Imola,

A 3/4 kg-ból viszonylag kevés, kb. 1 üvegnyi.

Andrea

Eperdzsem

Szia ANdrea!

Màr én is nagyon vágytam egy ilyen újhullámos, cukor nélküli dzsemre! Szuper!
Két kérdésem:
ad.1.verzió: az egy csomag Pektin mit jelent grammban? Vagy teáskanálban? A 4 csésze eper cca. fél kg?
ad.2.verzió: Itt a fagyasztót nem említed, csak a hûtôt - utána azért ezt is tegyük be a fagyasztóba?

Üdv: Mirrrcike

Eperdzsem

Szia Mirrrcike,

1.) a pektin ha por alakú, kb. a vaníliás cukor súlyával hasonló vagy kicsit kevesebb lehet. 1 csészényi felezett eper kb. 150 gramm.

2.) Itt nem kell, csak a szokásos módon dunsztolni. Viszont majd felbontás után a hütőben érdemes tárolni.

Andrea 

Ezt a jövő héten tuti

Ezt a jövő héten tuti kipróbálom!!! NYAMI!!!!!!! Köszi! :)

Még paleósok is

Még paleósok is fogyaszthatják. Ugye?

Paleolit diéta esetén

Igen, ők is fogyaszthatják. A méz helyettesíthető nyírfacukorral vagy sztíviával.

Andrea

pektin

Szia Andi!
Már nagyon régen szeretnék pektinhez jutni, de sehol sem találok.
Tudnál segíteni? Hol próbálkozzam?
Köszönöm,
lachazikata

Pektin házilag

Szia Kata,

Tudsz készíteni Te is egyszerűen, almahéjból. Írd be a google-ba, és kiad egy csomó találatot.

Andrea